Час настав для необхідності виконання вимог харчового законодавства для впровадження операторами ринку системи НАССР


Дата публікації: 20.02.2017

У рамках адаптації законодавства України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів.

Зараз уже понад рік як набрав чинності Закон України 22.07.2014 № 1602-VII "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі – Закон України), а саме: з 20 вересня 2015 року.

Реалізація положень Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів "від лану – до столу" згідно з вимогами європейського законодавства.

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження, зокрема для:

  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);
  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 рік);
  • малих потужностей - через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 рік).

unnamed.jpg

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

Для своєчасного виконання даної вимоги Мінагрополітики підготовлено наказ від 01.10.2012 № 590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016 (із змінами).

Звертаємо УВАГУ виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року компетентними органами можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі необхідності застосування пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язків щодо впровадження системи НАССР).

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 04.04.14р. № 384 (із змінами внесеними наказом від 29.01.2015 № 61) ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» призначене на виконання робіт із сертифікації систем управління (СУ) в Державній системі сертифікації (свідоцтво про призначення № UA.MQ.043).

Національним агентством з акредитації України засвідчена компетентність органу з сертифікації систем управління ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» (атестат про акредитацію №8О078 зареєстрований у Реєстрі НААУ 13 грудня 2016р. дійсний до 02 березня 2019р. (дата первинної акредитації 03 березня 2014р.)) відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17021-1:2015 та ISO/TS 22003:2013 в сфері:

  • ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT); ІSO 22000:2005 Food safety management systems – requirements for any organization in the food chain.

Таким чином, ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» пропонує суб’єктам господарювання, виробникам харчової продукції Луганської області послуги з розробки, впровадження, застосування та сертифікації Системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР.

Отримати детальнішу інформацію щодо розробки, впровадження та сертифікації Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) можна у відділі сертифікації та оцінки відповідності продукції у галузях харчової, легкої промисловості та послуг ДП “ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ” за адресою: м. Лисичанськ, вул. Соборна, 21. Контактні телефони 0660669099, 0504758499.

Запрошуємо до співпраці.