Виконання вимог харчового законодавства

У рамках адаптації законодавства України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів.

Зараз уже понад рік як набрав чинності Закон України 22.07.2014 № 1602-VII "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі – Закон України), а саме: з 20 вересня 2015 року.

Реалізація положень Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів "від лану – до столу" згідно з вимогами європейського законодавства.

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження, зокрема для:

  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);
  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 рік);
  • малих потужностей - через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 рік).

HACCP full image

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

Для своєчасного виконання даної вимоги Мінагрополітики підготовлено наказ від 01.10.2012 № 590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016 (із змінами).

Звертаємо УВАГУ виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року компетентними органами можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі необхідності застосування пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язків щодо впровадження системи НАССР).

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 04.04.14р. № 384 (із змінами внесеними наказом від 29.01.2015 № 61) ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» призначене на виконання робіт із сертифікації систем управління (СУ) в Державній системі сертифікації (свідоцтво про призначення № UA.MQ.043).

Національним агентством з акредитації України засвідчена компетентність органу з сертифікації систем управління ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» (атестат про акредитацію №8О078 зареєстрований у Реєстрі НААУ 13 грудня 2016р. дійсний до 02 березня 2019р. (дата первинної акредитації 03 березня 2014р.)) відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17021-1:2015 та ISO/TS 22003:2013 в сфері:

  • ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT); ІSO 22000:2005 Food safety management systems – requirements for any organization in the food chain.

Таким чином, ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» пропонує суб’єктам господарювання, виробникам харчової продукції Луганської області послуги з розробки, впровадження, застосування та сертифікації Системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР.

Отримати детальнішу інформацію щодо розробки, впровадження та сертифікації Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) можна у відділі сертифікації та оцінки відповідності продукції у галузях харчової, легкої промисловості та послуг ДП “ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ” за адресою: м. Лисичанськ, вул. Соборна, 21. Контактні телефони 0660669099, 0504758499.

Запрошуємо до співпраці.

Останні новини

Звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення Дня охорони праці в Україні у 2020 році

Звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення Дня охорони праці в Україні у 2020 році

Організаційний комітет з підготовки та проведення Дня охорони праці в Україні у 2020 році під девізом "Зупинимо пандемію:безпека і здоров'я на роботі можуть врятувати життя" на своєму засіданні прийняв Звернення до органів державної влади,органів місцевого самоврядування,профспілок,ЗМІ,працівників підприємств,установ,організацій.

Читати далі ...

Презентаційні матеріли від Департамента технічного регулювання та метрології Мінекономіки України.

Презентаційні матеріли від Департамента технічного регулювання та метрології Мінекономіки України.

Презентаційна інформація Департамента технічного регулювання та метрології Мінекономіки щодо діяльністі у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності, акредитації органів з оцінки відповідності.

Завантажити повну версію презентації : Презентаційні матеріли департамента технічного регулювання та метрології Мінекономіки. Читати далі ...

До уваги фахівців з СУБХП!

До уваги фахівців з СУБХП!

До уваги фахівців, відповідальних за розроблення і

функціонування систем управління безпечності харчових продуктів!

Важливо! Новий стандарт на системи управління безпечністю харчових продуктів

У відповідності з наказом ДП «УкрНДНЦ» № 340 від 31 жовтня 2019 року з 1 грудня 2019 року в Україні набрав чинності новий національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюгу».

Цим же наказом з 01 липня 2021 року скасовується чинність стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT).

Також, з 1 грудня 2019 року в Україні вперше ухвалено низку нових стандартів серії ISO 22000, що окреслюють програми-передумови безпечності харчових продуктів, вимоги яких є обов’язковими при впровадженні вимог ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT):

– ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 (ISO/TS 22002-1:2009, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 1. Виробництво харчових продуктів – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019 (ISO/TS 22002-2:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019 (ISO/TS 22002-3:2011, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 3. Сільське господарство – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-4:2019 (ISO/TS 22002-4:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво паковання для харчових продуктів – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-6:2019 (ISO/TS 22002-6:2016, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 6. Виробництво

кормів і харчових продуктів для тварин – Вперше;

Переглянути повний текст наказу № 340 можна за посиланням.

Стандарти прийнято методом підтверждення, тобто на мові оригіналу (англійська).

Також повідомляємо, що орган сертифікації систем управления ДП «Луганськстандартметрологія» компетентний та має аккредитацію НААУ у сфері сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів на відповідність ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), ISO 22000: 2018.

Версія для друку Читати далі ...

Угода АСАА: крок назустріч

Угода АСАА: крок назустріч

23 січня о 15:00 керівництво та фахівці ДП «ЛУГАНСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» долучились до #вебінару "УГОДА АСАА: ПРОМИСЛОВИЙ ДІАЛОГ - КРОК НАЗУСТРІЧ".

Участь у заході взяли :

- Тарас Качка, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України;

- Микола Крижановський, директор департаменту технічного регулювання та метрології Мінекономіки;

- Ірина Кравченко, генеральний директор ДП «Київоблстандарт-метрологія»;

- Віктор Ример, перший заступник Генерального директора ДП «Укрметртестстандарт».

Т.Качка надав вичерпні пояснення щодо Угоди ACAA (англ. Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods), зазначивши що це Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, так званий – «промисловий безвіз».

Оскільки саме зараз наша країна знаходиться в стадії підписання цієї угоди, захід було проведено вчасно, а питання, що піднімилися – актуальні.

Україна дотримується принципів та практик, викладених в чинних рішеннях та регламентах ЄС. Розпорядженням КМУ схвалено Стратегію розвитку системи технічного регулювання на період до 2020 р., реалізується відповідний план заходів. Про законодавчі та нормативно-правові аспекти доповів М.Крижановський. Крім того було зазначено, що також готується підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції в пріоритетних секторах промислової продукції. Такими секторами визначені:

Угоди ACAA передбачатимуть, що торгівля товарами між ЄС та Україною у секторах, які охоплюються Угодами ACAA, буде проводитися на тих самих умовах, які застосовуються в торгівлі між країнами-членами ЄС.

Такі угоди укладались Європейським Союзом з країнами, які були кандидатами на членство в ЄС, та країнами Середземномор'я і дали змогу продукції, що охоплювалась цими угодами, вільно просуватись на внутрішньому ринку ЄС без додаткових процедур оцінки відповідності.

Організаторами було задекларовано, що це перший із серії запланованих заходів для всіх зацікавлених сторін з обговорення питань, пов’язаних із укладенням Угоди АСАА. Планується, що наступні вебінари будуть сфокусовані на окремих компонентах та напрямках розвитку інфраструктури якості.(Відеозапис вебінару з відкритого ресурсу користувача "Комунікативна платформа з технічного регулювання"). Читати далі ...