До уваги фахівців з СУБХП!
До уваги фахівців, відповідальних за розроблення і
функціонування систем управління безпечності харчових продуктів!
Важливо! Новий стандарт на системи управління безпечністю харчових продуктів
У відповідності з наказом ДП «УкрНДНЦ» № 340 від 31 жовтня 2019 року з 1 грудня 2019 року в Україні набрав чинності новий національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюгу».
Цим же наказом з 01 липня 2021 року скасовується чинність стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT).
Також, з 1 грудня 2019 року в Україні вперше ухвалено низку нових стандартів серії ISO 22000, що окреслюють програми-передумови безпечності харчових продуктів, вимоги яких є обов’язковими при впровадженні вимог ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT):
– ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 (ISO/TS 22002-1:2009, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 1. Виробництво харчових продуктів – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019 (ISO/TS 22002-2:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019 (ISO/TS 22002-3:2011, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 3. Сільське господарство – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-4:2019 (ISO/TS 22002-4:2013, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво паковання для харчових продуктів – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-6:2019 (ISO/TS 22002-6:2016, IDT) Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 6. Виробництво
кормів і харчових продуктів для тварин – Вперше;
Переглянути повний текст наказу № 340 можна за посиланням.
Стандарти прийнято методом підтверждення, тобто на мові оригіналу (англійська).
Також повідомляємо, що орган сертифікації систем управления ДП «Луганськстандартметрологія» компетентний та має аккредитацію НААУ у сфері сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів на відповідність ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), ISO 22000: 2018.